Sabtu, Disember 31, 2011

Wishlist 2011 Parte Uno

Salam :D

Iya, sorry dah lama tak update blog karat ini dek sibuk tahap gaban (seriously mesti korang dah lali alasan ini en? muahaha). Ini pun setelah didesak oleh beberapa pihak berwajib :P

Straight to the point, aku dah habis SPM dah weee. And alhamdulillah semua dapat diusaikan dengan baik (just Bio arrghhh sikit la haha). Sekarang ini aku dalam periode menganggur dekat rumah. Bosan gila duduk rumah tanpa ada kerja doe. Rutin harian aku macam biasalah, online hampir 24/7 haha. Gila tak ada life!


Dalam post terakhir 2011 ini aku nak cerita pasal wishlist 2011 aku yang aku buat awal tahun dulu. Tak semuanya berjaya ouh -.-

Okaylah, jom periksa satu per satu:

[/] Lulus DELF BI
- Syukur, aku pass dan berjaya dapat third rank in Malaysia. Nasib je tu. Listening aku teruk kot haha

[X] Boleh berenang dengan jayanya
- Sadisnya aku tak reti lagi berenang. Maka kalau aku pergi parti, janganlah lempar aku ke dalam kolam      renang kalau tak nak aku mati awal haha

[X] Berbahasa Jawa dengan cemerlang
- Aku mulai belajar bahasa Jawa dengan kawan aku Reeza dari akhir tahun lepas lagi. Tak berlatih sangat maka dah banyak dah lupa -.- Got to improve more next year


[X] Mempunyai smartphone ex. iPhone atau Blackberry
- Aku memang idam ini. Blackberry Curve 9360 pun jadilah haha.

[/] Menonton filem terakhir HP, Harry Potter and the Deathly Hallows Part II
- Aha, fly ke Ipoh kot. Shhhhh :P

[X] Mempunyai semua koleksi filem Harry Potter
- Buku dah ada semua dah. Cuma filem saja. Nantilah aku muat turun haram haha

[/] Menjejak langkah di luar negara
- Songkhla haha. Best juga kot. Nak pergi lagi Tanah Siam :)

[/] Dapat 'A' dalam Matematik Tambahan
- Alhamdulillah, subjek yang selama ini menjadi subjek pembunuh aku akhirnya berjaya dibunuh aku dengan mendapat A solid dalam Trial JPN :D

[X] Menghabiskan diari Jagad Khayal hingga hari terakhir 2011
- Gedik nak ada diari. Padan muka. Tak sempat habis pun. Malas nak update muahaha

[X] Memiliki iPod Touch wooo!
- Materialistik kan? Itulah alter ego aku haha. Nak juga satu produk Apple :)

[/] Dapat banyak doughnut request haha
- Aku minat makan Big Apple ini. Besides kalau kawan bagi, memang osem gila :D

[/] Pergi Hari Kebudayaan Bahasa Perancis buat kali ketiga
- Guess what, tahun 2007, 2009 dan 2011. Semua aku pergi doe haha. Tahun ini pun pergi sebab nak ambil anugerah DELF B1 itu.

[X] Baca semua novel yang aku beli tahun ini
- Pffft, dari 'A Thousand Suns', 'The Zahir', 'Bumi Cinta', 'Syahadah Gadis Ateis', dan ada lagi, aku masih tak habis baca -________-"

[/] Memenangi pertandingan yang besar
- Ini memang tak sangka. Syukur lagi sekali. Aku masuk team Forum Remaja dan kami menang peringkat negeri Perak. Sudah lama koleq tak masuk kebangsaan. We made a history.

[X] Menghafal 7 national anthems
- Ini memang kerja lagha, tiada fungsi. Sekadar untuk saja-saja hahaha. Aku tak hafal lagi. Sekarang ini yang aku hafal ialah lagu Amerika, Perancis, Malaysia (of course -.-), Singapura, Brunei dan Afrika Selatan haha. Oh ya, satu lagi yang tak hafal ialah Kanada :P

[/] Beri something kepada budak SSP/TKC/STF
- Aku tak tau kenapa aku ada intention nak bagi dekat sekolah all girls ini. Just saja-saja je kot. Maka, aku pernah la bagi dekat budak(s) satu sekolah antara tiga ini :)

Itu sahaja setakat sekarang. Sambung lagi Part 2 bila tahun 2012 haha.



Jumaat, November 11, 2011

Sijil Pelajaran Malaysia

Salam.

Aku ambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat maju jaya untuk semua fivers di Malaysia ini yang akan mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai minggu depan. Come on guys! Inilah perjuangan terakhir kita sebelum meninggalkan alam persekolahan. Seribu kemaafan juga aku pohon untuk seantero manusia yang hidup dengan aku, sorry kalau ada terlancap kata, melebih-lebih dalam sesuatu perbuatan, sakitkan hati atau perasaan dan apa-apa jua yang menganggu kehidupan anda. Doakan kejayaan aku, batch ini, 0711 serta semua fivers di seluruh Malaysia. Para guru, halalkan segala ilmu yang telah dicurahkan. Ibu bapa kami, redailah kami, anak-anakmu. Berkahilah kami dalam perutusan doamu. Semoga impian, mimpi dan harapan cemerlang kita Dia kabulkan. Amin. Biarlah kita keluar sekolah dengan meninggalkan kejayaan yang akan dikenang selamanya.



BITTAUFIQ WANNAJAH, GODSPEED ALL :)

P/S - Wahai blog, pada tarikh ini aku ceraikan kau dengan talak satu. Tanggal 1 Disember kita rujuk kembali okayh? :DD

Ahad, Oktober 23, 2011

Gimana efek Google atas memori anda

Baca ini :D


Maka, rasanya kita perlu ubah ke cara yang lebih primitif, kurangkan Google dan baca buku tebal-tebal di library -__________-"

Khamis, Oktober 13, 2011

Hiatus

fuhh, lama gila tak ber-update. hello dan salam sejahtera semua! :D

aku benci nak ungkap ayat cliche ini tapi takpe lah, aku cakap juga.. SORRY LA LAMA TAK UPDATE BLOG INI, MACAM BIASA, AKU SIBUK -.- hahahaha

Masa aku menaip post ini, sebenarnya aku ada 30 hari lagi sebelum SPM. Iya, TIGA PULUH HARI BERSAMAAN SATU BULAN DAN TUJUH RATUS DUA PULUH JAM SAHAJA LAGI.

aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak, aku cuak

Trial SBP dan JPN semua dah usai. Results aku takdelah gempak mana, macam teruk gak la sikit-sikit. Dalam trial SBP aku hanya dapat 7A saja manakala JPN punya pun 7A juga bersama Kimia dan Fizika berkait markah 68 -.- Frust gila tak dapat A lurus.

Dengan serius, aku hendak struggle habis-habisan sebulan ini. Tak nak lagi kecundang macam peperiksaan percubaan. I need to work harder as jobs don't grow on tree. Hendak kerja yang baik kenalah belajar pun baik. Aku teringin nak kerja kaya-kaya maka aku boleh tabur duit atas highway sambil pandu Ferrari haha (materialistik bagai -.-)

Kepada semua candidates SPM, ayuh kita bersama menggapai impian straight A+!! Inilah perjuangan kita yang terakhir. Semoga kita berjaya. Bonne chance :)

P/S:

err, CELAH MANA AKU MANDI DENGAN SEPUPU AKU INI? haihhhh -____________-"

Ahad, September 04, 2011

Raya + Merdeka (Part 2)

Daripada Part 1...

Suria memancar terik, jelas terzahir kegembiraan bagi mereka yang serik menanti sekian lama


Syahadan, pagi esoknya itu tiadalah bangun aku untuk sahur (apa ke bangang manusia bangun sahur pagi raya en? -.-). Mentari raya menyinar suluh di celah bukit bukau, benak cahayanya menyorot wajah kegembiraan merai Syawal. Gosh, pagi ini aku hampir-hampir terlepas solat sunat Aidilfitri sebab terlambat. Mandi sunat lama la katanya. haha. Nasib baik masa sesampainya di masjid, Tuk Imam tengah bagi taklimat instruksi solat sunat raya. fuhhh lega den. Tengah-tengah syok dengaq khutbah, tetiba meletup mercun bola tak jauh dari pekarangan masjid. Darn! Hampa gila ka apa pagi-pagi ghaya ni?! Tersentak aku semasa berdoa tadi -.- The good thing is, Tuk Imam tak melatah haha :D

Lepas solat raya, berjalan ke rumah sepupu untuk sesi fotografi, menambah koleksi potret raya setiap tahun. Tiap-tiap tahun memang wajib punya tangkap gambar. Boleh buat posing baju raya baru kan? haha. Itulah -mungkin- antara objektifnya. Usainya segmen fotogedik fotogenik, bergerak ke makam my ancestors (ceh, over ayat BI). Orang kita memang macam ini kan, bila raya je baru nak ingat kubur. Sebenarnya kubur tu bukan buka setahun sekali saja, setiap masa ada tersedia. Kalau hang rasa nak pi kubur tengok makam sanak saudara dan atuk nenek, pi je la bila-bila masa, toksah tunggu hari raya. Amboi, hampa ingat hari raya ke baru kubur buat open kubur? -.-

kids today, segala benda perlu dihebohkan satu Twitter~

Balik lepas berziarah di rumah pakcik dan makcik serta rumah kawan lama aku, Farizuan, aku terus tertidur kepenatan. Tapi bersyukur juga dapat seamaun duit raya. haha. Ingatkan dah naik 17 tahun dah masuk invalid age untuk terima duit raya ini, tapi persepsi aku songsang juga :D Mungkin muka seposen aku semasa bersalam raya juga menjadi pemangkin pemberian duit raya haha who knows? Malam raya kedua yakni malam kemerdekaan, barulah aku ada tenaga nak pergi rumah sepupu perempuan aku (chewah). Sambil makan laksa sambil itulah juga aku ketawa bersama dengan sepupu sebab tengok cherita Kisah Andartu Cari Suami apa tah di kaca TV. Suasana di luar, mercun dan firework meletup-letup. Yeahh, esok merdeka bang!!

aku dah berazam nak raya sambil kibar bendera. yea, patriotik dalam raya-tik :D

Esoknya kami sekeluarga pergi open house rumah maksu aku. Ramai juga yang datang, termasuk paklang, makngah dan makcik aku. Havoc sikit haha. Masa inilah aku juga nenda aku. Lama dah tak jumpa sebab duduk asrama la katakan. By the way, sesi mengumpul duit raya masih juga diteruskan hehe. Alang-alang ramai ahli famili balik ini, ambillah peluang kan? (teruk betul sifat materialistik haihh).  Petang itu baru aku ada masa nak lawat rumah-rumah jiran especially sepupu-sepupu jauh aku. Aidilfiltri memang masa yang sesuai untuk eratkan silaturrahim. Ada kalanya orang itu hanya kita jumpa setahun sekali je sebab kekangan kerja, sekolah dan masa yang tidak mengizinkan. Maka, janganlah online dalam bilik atau terkangkang je depan TV itu, rajin-rajinlah berziarah semasa Syawal ini :) Mana tahu kita tak berkesempatan dah nak berjumpa tahun hadapan.

Restoran wajib aku bila balik Pearl Lace :D

Malam itu makan malam bersama-sama keluarga di Restoran Rusnani Beseri haha. Keluarga Deen mengambil modus operandi ini untuk menyambut hari kemerdekaan negara bersama dan juga sebagai platform untuk mengukuhkan hubungan instituisi kekeluarga (objektif ini aku je yang pandai-pandai reka, harap maklum). Best gila dapat makan satu famili. Well, masa cuti saja yang terluang untuk buat aktiviti ini. Sambil-sambil itu boleh bertukar cherita sesama ahli keluarga. 

(gambar hiasan) Masa tunggu order sempat lagi dengar Korean pop. Bukannya nak dengar lagu raya. Again, kids today -.-

In an African coconut shell, konklusinya aku seronok menyambut Hari Raya Aidilfitri tahun ini. Semoga Syawal yang datang ini memberikan kita masa terbaik untuk menjalin silaturrahim yang lebih rapat dan juga dijadikan periode terbaik untuk kemaafan dan juga kesyukuran. Semoga kita dapat berjumpa lagi Ramadhan dan Syawal tahun depan. InsyaAllah. Sekian diari Raya aku, korang pula bagaimana?

Kamera rosak raya pertama. Gambar ini pula diambil raya keempat. Hebak semangat hebak :D

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN, OUTER SERTA INNER
+
HAPPY MERDEKA MALAYSIA!


P/S - Esok balik koleq. Cis, terasa sekejap benar cutinya. Anyway, trial JPN usah dilupa cik kak. Godspeed! :D

Jumaat, September 02, 2011

Raya + Merdeka (Part 1)

Gerimis hujan titis kasih Tuhan menghablur suci air mata manusia yang berdosa

Alkisahnya sehari sebelum raya yakni Raya Eve, 29 Augustus, hujan masih lagi turun renyai-renyai. Semua insan terpinga-pinga kerna risau kemungkinan esok 1 Syawal pun hujan turun hatta merosakkan jadual ziarah raya yang telah dirancang. Masa inilah keluarga Deen merayau-rayau di The Store Kangar untuk mencari baju raya ('The Store jah?' 'haihh, hang bajet Kangaq ni macam KL ka?' -.-). Mulai pukul 10 pagi dan Mak, aku dan adik melilau cari baju di 1st floor. Sejam berlalu..kemudian lagi sejam..haha hoi, aku tak beli lagi baju, just a few t-shirts je. Buat habis masa saja datang. Adik aku je yang berjaya cari baju raya dia. Warna kuning susu basi.

Lepas pukul 12, Ayah ambil kami untuk pulang ke rumah. "Amacam macam mana baju raya hampa?" "Luqfi (nama gelaran) punya dah beli dah, ini Luqman (nama glamur) tak dak lagi" "Takpa-takpa, meh kita cari kat kedai baju dekat rumah". Amboi, nekad betul Mak aku ini, bukannya dia nak pakai pun baju raya tu haha -.-. Selepas itu kami pergi kedai baju dekat rumah aku di Beseri. Masih lagi tak jumpa yang sesuai bhai!

Aku : Mummy mummy, I tak dapat cari baju tauuu. Semua colour macam adik punya tu mana ada saiz. Just ada warna purple gay je.

Mak: OMG How come dear? Mana boleh begini. Kalau baju lain-lain warna, tarak ong la raya ni maa. By hook or by crook, we must find it!

(Dialog di atas -semestinya- telah diedit, maka jangan ambil serius) Mak aku memang sebegitu. Biasalah, baju raya warna tema sama pada hari raya ialah satu adat namun nak mencari yang sesuai memang penat. Guess what, we drove back to Kangar at 2 p.m! shhuhhh, kejang lutut aku jalan wei! Daripada lorong ke lorong kami lalu, kaki lima-kali lima yang kami jalan hingga ke celah mana tah yang kami seluk masuk, masih lagi tidak kejumpaan baju raya yang didamba (masa tu dah pukul 5 lebih dah hokay). Siot, tak raya la aku macam ni :( Baju melayu rata-rata yang dijual harganya memang hmmphhh tauke balak punya anak pun lebih rela bogel di pagi Syawal beb -.- Sampailah satu kedai Sikh yang jual karpet, ada la juga dia jual baju melayu (wahh, serbaguna betul, semasa menjual karpet jual juga baju. Part-time mungkin :D). Aku beli baju raya kat situ wei, bayangkan baju raya aku dibeli di kedai non-muslim, sedangkan kedai muslim semua harga cekik tekak~

We fulfill your needs, son~

Malam raya iftar dengan Ayam Emas err Ayamas. Oh, Ramadhan dah berlalu pergi! Aku rindu gila Ramadhan tahun ini. Dahla bulan puasa terakhir dekat koleq. Tahun depan entah sempat atau tidak untuk melalui Ramadhan lagi. Pabila grandpa angkat aku yang macho itu buat pengumuman raya dekat TV, aku sedar yang bulan Syawal dah berjaya melahirkan anak untuk 1432H, congratulations! :) So, esok kita raya! Suasana Raya Eve di kampung aku memanglah meriah bagai, mercun berdentam-dentum macam malam itu perang dunia. No wonder lah malam raya ada yang dimasukkan ke hospital sebab terkezut jantung. Ada pula yang pi dok tala dekat masjid malam raya. Korang nak dengar tuk imam tu melatah dan jerit "BITCH!!" dekat mikrofon itu ke? Better tak payah -.-

muka Imam tu kalau marah camna hah? (gambar sebagai hiasan, takde kena mengena dengan soalan)

Malam raya itu aku tak bisa tidur awal. Jis raya datang menyelubungi jiwa la katakan haha (+ letupan demi letupan mercun dan meriam kat luar itu. Macam mana aku nak tidur la mankaq??!!!). Untuk makhluk noctural sepertiku, tidur lewat malam-malam adalah satu norma, tetap mahu diteruskan walau dikecam hebat oleh kaum keluarga especially my mum la semestinya. Seperti tahun-tahun lepas, peti masuk telefon bimbit akan ditujah dengan beribu-ribu mesej raya (takde la beribu, itu hiperbola gedik) mengucapkan salam aidilfitri dan mohon maaf zahir, batin, depan, belakang dan tidak kurang juga yang hantar pantun-pantun lawak. Masa inilah banyak unknown number tetiba je dapat, nampak sangatlah ramai secret admirer selama ni. hehhh. Aku malas nak forward-forward mesej pantun raya yang aku dapat kerna bagi aku keaslian itu satu perkara yang cukup berharga, tambahan pula bagi ucapan raya. Biar lahir dari hati dan jiwa yang ternoda ini haha. Biarlah aku sendiri yang perah idea, taip dan hantar sendiri punya. Well, handmade :)

1 Syawal datang lagi. Baru semalam rasanya 1 Ramadhan. How time flies~


à suivre...

Sabtu, Ogos 27, 2011

Hikmah Ramadhan

Salam Ramadhan :D


Bulan puasa 1432 Hijrah telah hampir ke penghujungnya. Syukur, program Ihya' Ramadhan peringkat koleq telah berjalan licin dengan lancar. Sempena penutup program tersebut, suatu music video telah usai dirakam di bawah nama produksi MC 0711. Ambil masa 4 hari jah, maka jangan demand lebih-lebih kualiti! haha

Meh kita baca sekilas sinopsis music video itu:

 Mengisahkan anak Esah yang belajar di sebuah sekolah asrama. Waima berlatarbelakangkan keluarga miskin, anaknya masih tidak sedar diri, berpewatakan nakal, sering tidak mendengar kata dan asyik memandang enteng terhadap kewajipan agama. Ramadhan ini diumpamakan sebagai bulan menyucikan dosa-dosa lamanya apabila dia bertaubat atas segala kesalahan lampau. Semua perkara pasti ada hikmahnya.








Tanpa gebang dengan lebih lanjut, saksikanlah~




Over tak? HAHAHA

Khamis, Ogos 25, 2011

Seloka Cuti Raya, Orang Balik Esok, Aku Balik Lusa

25 Agustus tanggal hari ini,
Di Kuala Kangsar terdampar kita ini,
Angin bayu Perlis memanggil pergi,
Tapi koleq masih belum cuti,
Kitorang tak macam TKC dan SSP,
Oh, jeles gilalah hati!

Esok budak koleq pulang ke kampung disayangi,
Menyambut raya bersama taulan dan famili,
Namun sayang aku kena stay lagi,
Tiket habis tak sempat dibeli.

Balik hari Sabtu keseorangan sendiri,
Ucapan 'tahniah' dan 'padan muka hang' diberi,
Salam Aidilfitri buat semua yang merai,
Tahun ini Luqman Din balik lambat sehari -.-

Stress~

Ahad, Ogos 21, 2011

Revival

sports day aha~

GOD, LAMA GILA TAK BER-UPDATE BLOG INI BHAI!!!

Sorry ahh buat orang yang datang sini dengan harapan nak baca something new tapi habuk pun takde haha. Aku dalam period iddah untuk update blog doe. Dengan keadaan exam trial, aktiviti untuk update blog terhenti seketika. Harap maaf!

Trial SPM SBP dah usai. Syukur sangat. Selepas 3 minggu, akhirnya habis juga exam ini. Susah la, Add Math terutamanya. Aku masih tak pandai dalam ilmu Hisab. Haish, bilalah nak rasa A+ Add Math? :/

 For the past one month, dah banyak perkara dah berlaku. Kejap, aku listkan mana-mana event yang aku ingat:

1) 15 Juli 2011 - Kejohan Debat Sekolah-Sekolah Malaysia Universiti Islam Antarabangsa berlangsung. Team koleq kali ini ialah Mas, Ayie dan Amir Norman. Tak bawa pembahas simpanan pun. Selepas 4 hari bertanding, koleq melayakkan diri ke peringkat separa akhir menentang SMAP Kajang. Nasib baik tak bertenggek di pihak kitorang dan tewas akhirnya. Berakhirnya perjuangan koleq di UIA tahun ini. Ini ialah tournament terakhir untuk Form 5. Harap prestasi tahun-tahun depan akan terus meningkat. Amin~

Bersama diorang. Amir Norman, Mas dan Ayie berjaya mendapat tempat 2, 3 dan 4 untuk pembahas terbaik keseluruhan dalam tournament UIA itu. Gempak gell :D

2) 23 Juli 2011 - Overnight syubhah ke Ipoh haha. Merangkap sebagai kipas susah mati bagi series Harry Potter, jiwa aku tidak tenteram selagi tidak menonton filem terakhir untuk novel J.K Rowling ini. Melakukan apa sahaja asalkan dapat masuk panggung adalah suatu kemestian :D Maka, aku telah berkolaborasi dengan beberapa budak batch aku untuk 'terbang' bersama ke Ipoh Sabtu itu. Aku rasa takdela dikira sebagai fly sangat sebab kitorang beritahu warden yang kami nak overnight kejap dan balik on the same day. Tak mengapa kan? (tolonglah setuju doe). Syukur banget, dapat juga ku tatap muka Voldemort yang lawa HAHAHA. Yang lebih menggembirakan kami ialah apabila team koleq yang menyertai Mighty Minds juga telah menang peringkat negeri Perak. Tempat pertandingan diadakan sama je dengan tempat kitorang pergi :D

Congratz ahh korang. Mesti ada peranan supporters bidan terjun yakni kitorang kan? haha

3) 30 Juli 2011 - Hari Sukan MCKK berlangsung. Best gila sports day tahun ini. Maskot-maskot house pun menyerlah (siap ada yang jadi puteri lagi :D). Rumah Mohd Shah (rumah aku) guna tema Barbarian, Idris bertemakan Casper, Leman pula Ninja dan Ahmad berobjektifkan Zorro. Secara keseluruhannya, Leman menang dengan kutipan 13 emas (Mohd Shah dapat 6 je, dayyum~).

Mohd Shah dapat khemah terbaik tapi Leman pula menang perarakan. Alah Leman, semua kau nak bolot haha.



4) 1 Augustus 2011 - Marhaban ya Ramadhan, marhaban ya trial SPM :) Aku ditemukan juga sekali lagi dengan Ramadhan. Syukur. Bulan Ramadhan kali ini jatuh sekali dengan tarirkh exam trial SPM SBP. Maka, hampir tiap-tiap malam aku stay up di surau untuk ulang kaji. Kasihan gila sebab aku demam masa paper Add Math. Hancur luluh paper. Haish.

Masa bulan puasa ialah antara periode paling masyuk dalam tawarikh sebagai budak koleq. What makes it's so special? Apart from a blessed fasting month, masa inilah wujudnya bazar Ramadhan Kuale yang banyak gila jual juadah sedap-sedap. Banyak kali aku tawaf Arena Square itu untuk cari juadah buka puasa tapi last-last beli sikit je sebab rambang mata. Malam lepas terawih dan prep pula kitorang ada buat potluck sesama sendiri. Dan kalau ada hajat nak makan sedap untuk sahur, order je lah daripada kedai sebelah pagar koleq. hahaha sengal. Kalau macam inilah keadaan, memang kewangan aku untuk bulan puasa tak ada bezanya dengan bulan-bulan lain. Membazir jah -.-

Itu sahaja nak dijadikan cerita. Salam bulan kemerdekaan buat semua :)


Selasa, Jun 21, 2011

My final MCYDS



It has been a while and seriously now I am busy with Malay College Youth Development Summit 2011.

Malay College Youth Development Summit (MCYDS) is a programme worthy of its existence as it is an important platform in the development of human capital in line with the second aspiration contained in the National Education Blueprint emphasizing on the building of towering personality-character building as well as developing students with competitive outlook.
With the theme “The WWW Project: what works well”, it is hoped that participants will be able to meet, contribute and discuss on any successful initiative that is being undertaken or that has been accomplished at their schools. Besides, the participants who take part in this summit will understand the role they have to play as individuals in their communities which demands them to be responsible, committed, to be the agents of change, to serve their communities, to subscribe to positive traits and be creative in carrying out their plans.
okay, I copied from the school's website, frankly haha

I became one of the participants in 2009 thus this year marked the fourth year that summit was held, started in 2008. From my experience, the role of participant is very relaxing while the committees, busy like hell yeah haha. So, as the summit is aimed to be the students' summit, we, the students will be organised strongly (with teachers' guidance) this summit. Harap-harap semua berjalan lancar hingga 27 Jun 2011. Amin.

Unlike last year, this year aku tak lagi menyibuk, sebab memang aku sibuk dengan kerja sebagai pengerusi majlis :P

opening ceremony this morning. alhamdulillah, all ran smoothly. 

Okay dude, see you next time. Full schedule this week. Tata :D



P/S : Will be receiving award for French best student this Saturday in Speech Day. Two conservative years. Thank God :)

Jumaat, Jun 10, 2011

Songkhla So Best Gila!

patung duyung. weeeee~ kalau kau wujud, dah lama aku simpan dalam akuarium bersama ikan puyu daku :D

Bonsoir,

Yeah, syukur. Minggu lepas, masa hujung minggu, aku berkesempatan untuk melawat negara Siam yang terkenal dengan sifat sopan santun. Sebenarnya percutian bidan terjun ini tak dirancang dari awal tetapi disebabkan jiran sebelah rumah ada tempat kosong untuk bawa sekali famili aku, maka diibaratkan bak bulan jatuh terhempap ke riba la. Kami mencemar duli ke tanah Siam sekejap saja, sebab hari Senin ayah kembali kerja. Darn! Aku harap bisa stay lagi lama kat sini. Serius best :)

Okayh, aku tak pergi Bangkuk la. Kitorang hanya pergi Songkhla, antara wilayah terselatan di Thailand.

Dekat kan dengan Pearl Lace. Boleh jadi tourist spot tetap ni :D

Bertolak pergi awal pagi Sabtu. Pagi itu antara pagi terawal aku bangun dalam periode cuti ini, harap maklum haha. Sesampainya kami di imigresen Pearl Lace, pegawai itu pun menurunkan cop atas pas sempadan. Maka kami dibenarkan sudah untuk memasuki tanah Siam secara halal :D

Thailand lambat sejam, oleh itu ayah aku tukar waktu tempatan dekat jam. Aku malas tukar. Tapi di hati seronok jugak rasa muda sejam kembali :) Kami bergerak ke Songkhla menaiki van. Yang lawaknya pemandu van kami tu orang Siam dan tak tahu cakap Melayu dan English sangat. Pelik tul bagaimana kami mampu sampai ke Songkhla dengan dia. Nasib baik tak tersilap bawa ke Phuket hoho

Best kan naik macam ini. Teringin nak pergi KL naik ni, nak lihat reaksi masyarakat :D

Mahavajiravudh. Ini bukan sekolah yang datang summit koleq ke? Entahla, tak pasti.

Masa sampai Songkhla aku sangat berasa macam aku di tanah asing. Sudahlah even satu tulisan papan tanda pun aku tak faham kerna semua tulis dalam Siam. haish. Bergantung pada terjemahan kat bawah papan tanda je. Nak cari hotel bagai nak rak, haha. Hampir semua hotel dan resort kat Songkhla penuh (hari minggu katanya), dan kami dah mati akal nak tidur mana malam itu. Kalau tiada juga penginapan, terpaksa turun ke Hat Yai la.. atau tumpang tidur di wat Siam berdekatan. Yeah! -.- (mata pandang atas, tangan ke dada)

Terima kasih Tuhan. Ada juga bilik-bilik kosong di Hotel Pavillion Songkhla. Selamat juga aku kerna malam itu tidak berpeluang tidur bersama sami-sami Buddha.

Songkhla dari pandangan mata kasar di bilik hotel. Yang mengadap pantai semua penuh. Dayyum -.-

Wat ini merupakan Plan B andai tiada tempat tidur. Nampak first class kan?

Bilik famili aku dengan jiran aku sebelah menyebelah je pun. Bilik hotel itu quite okay la. Walaupun kos rendah, tapi memang reasonable bilik tersebut. Aku rasa kalau kat Malaysia nak cari hotel kos serendah itu, cuma hotel tepi jalan yang biasa tu je kot. Aku amat berpuas hati dengan Siam :) Masa masuk bilik itu, agak jakun gak la. haha. Selongkar-selongkar jumpa arak. Oh, tersentap mak nak, aha. Tapi, memang servis macam itu kot, tak perlu nak dirisaukan. Abaikan saja, tidak perlu minum.

Which one do you prefer?

Petang Sabtu.

Susah betul nak cari makan di sini. Muslim hanya minoriti 1/4 daripada jumlah penduduk Songkhla. Maka, menjadi masalah untuk mencari restoran halal yang berdekatan hotel. Kami terpaksa keluar dan naik tut-tut untuk menjamu selera di satu restoran makanan muslim di sana. Komunikasi juga rumit bagai walaupun ada sesetengah boleh berkecek Melayu ala-ala Kelantan sikit-sikit.

Akhirnya, tak juga aku mati kelaparan di bumi Thaksin ini :D

Kami pergi bersiar-siar di Pantai Samila (bukan Sharmila ye, jangan perasan sesiapa yang berkenaan). Pantai dia lawa bhai. Tidak tercemar macam kebanyakan pantai di Malaysia ini. Cemburu aku melihat kesihatan pantai tersebut yang berada di tahap tinggi. Hajat di hati nak mandi, tapi disebabkan meragui terdapat kehadiran paparazzi, terpaksa ku matikan hajat murni itu :) Dekat sinilah juga kami berpeluang untuk candid dengan puteri duyung batu yang disumpah.




Ye aku tipu, patung biasa je la. Mana ada sumpahan karut -.-








Aku jumpa dia ini di Songkhla. Hensem tak?








Cheh, seronok nampak usha orang mandi kat laut.








Sabtu malam.



Ouais! Malam ini kami pergi night market menaiki tut-tut. Petang tadi dah naik tapi aku masih jakun + sangap nak naik lagi haha.











Okay, aku memang lame haha


Barang boleh tahan la. Duit tak banyak. Terpaksa berjimat!


Masa kami pergi, berkumandang lagu-lagu Siam. Nostalgia semacam hendaknya. Ditambah pula dengan aroma minyak wangi yang pelbagai. Rasanya orang Siam pergi night market macam nak pergi majlis kahwin. Harum semerbak beb!




Mereka juga rata-ratanya lawa-lawa. Kacukan mungkin aha. Sejuk mata memandang :P

Pukul 11 lebih kami balik hotel. Aku online kejap. Selepas itu lanjut tidur. Penat.



Ahad pagi (nak balik Malaya sudah ~_~ )

;D



Bangun lewat juga. haha. haish. Pagi itu kami check out lalu bertolak ke Hat Yai sebelum pulang ke tanah air. Kitorang cadang hendak berhenti sebentar di Tesco untuk beli-belah sebentar.




Tesco Hat Yai besar doe. Dan ada banyak barang yang boleh dibeli dengan harga yang berpatutan. Adoyai, kalau dah lama aku tahu, lama dah aku bodek ayah agar shopping di sini selalu haha







Jangan memandu melebihi had, nanti terus pergi ke liang lahad~












Orang Islam ada ramai rupanya. Namun, aku masih takut untuk bertandang di KFC untuk makan. Ragu-ragu sikit :P







Lepas beli-belah, terus blah. Bertolak kembali ke Malaysia melalui pagar imigresen Padang Besar, Pearl Lace. Disebabkan masuk Malaysia, jam pun kena dicepatkan kembali sejam. Haish, tua balik aku -__-"






Intihanya, percutian bidan terjun kali ini berjaya memuaskan hati semua pihak waima periode yang begitu singkat sekali. Sekalung perhargaan yang tidak terhingga kepada ayah kerana bawa kami pergi sana. Banyak budaya dan pengetahuan mengenai negara jiran yang telah dapat aku timba. Jauh di sudut hati, timbul rasa kagum terhadap negara Siam yang amat unik. Aku terharu juga bila terjumpa dengan penduduk Songkhla yang masih dapat berbahasa Melayu.

Kalau ada masa lagi, akan ku pergi lagi ke Siam. What's next? Jom kita ke Satun :D