Jumaat, September 02, 2011

Raya + Merdeka (Part 1)

Gerimis hujan titis kasih Tuhan menghablur suci air mata manusia yang berdosa

Alkisahnya sehari sebelum raya yakni Raya Eve, 29 Augustus, hujan masih lagi turun renyai-renyai. Semua insan terpinga-pinga kerna risau kemungkinan esok 1 Syawal pun hujan turun hatta merosakkan jadual ziarah raya yang telah dirancang. Masa inilah keluarga Deen merayau-rayau di The Store Kangar untuk mencari baju raya ('The Store jah?' 'haihh, hang bajet Kangaq ni macam KL ka?' -.-). Mulai pukul 10 pagi dan Mak, aku dan adik melilau cari baju di 1st floor. Sejam berlalu..kemudian lagi sejam..haha hoi, aku tak beli lagi baju, just a few t-shirts je. Buat habis masa saja datang. Adik aku je yang berjaya cari baju raya dia. Warna kuning susu basi.

Lepas pukul 12, Ayah ambil kami untuk pulang ke rumah. "Amacam macam mana baju raya hampa?" "Luqfi (nama gelaran) punya dah beli dah, ini Luqman (nama glamur) tak dak lagi" "Takpa-takpa, meh kita cari kat kedai baju dekat rumah". Amboi, nekad betul Mak aku ini, bukannya dia nak pakai pun baju raya tu haha -.-. Selepas itu kami pergi kedai baju dekat rumah aku di Beseri. Masih lagi tak jumpa yang sesuai bhai!

Aku : Mummy mummy, I tak dapat cari baju tauuu. Semua colour macam adik punya tu mana ada saiz. Just ada warna purple gay je.

Mak: OMG How come dear? Mana boleh begini. Kalau baju lain-lain warna, tarak ong la raya ni maa. By hook or by crook, we must find it!

(Dialog di atas -semestinya- telah diedit, maka jangan ambil serius) Mak aku memang sebegitu. Biasalah, baju raya warna tema sama pada hari raya ialah satu adat namun nak mencari yang sesuai memang penat. Guess what, we drove back to Kangar at 2 p.m! shhuhhh, kejang lutut aku jalan wei! Daripada lorong ke lorong kami lalu, kaki lima-kali lima yang kami jalan hingga ke celah mana tah yang kami seluk masuk, masih lagi tidak kejumpaan baju raya yang didamba (masa tu dah pukul 5 lebih dah hokay). Siot, tak raya la aku macam ni :( Baju melayu rata-rata yang dijual harganya memang hmmphhh tauke balak punya anak pun lebih rela bogel di pagi Syawal beb -.- Sampailah satu kedai Sikh yang jual karpet, ada la juga dia jual baju melayu (wahh, serbaguna betul, semasa menjual karpet jual juga baju. Part-time mungkin :D). Aku beli baju raya kat situ wei, bayangkan baju raya aku dibeli di kedai non-muslim, sedangkan kedai muslim semua harga cekik tekak~

We fulfill your needs, son~

Malam raya iftar dengan Ayam Emas err Ayamas. Oh, Ramadhan dah berlalu pergi! Aku rindu gila Ramadhan tahun ini. Dahla bulan puasa terakhir dekat koleq. Tahun depan entah sempat atau tidak untuk melalui Ramadhan lagi. Pabila grandpa angkat aku yang macho itu buat pengumuman raya dekat TV, aku sedar yang bulan Syawal dah berjaya melahirkan anak untuk 1432H, congratulations! :) So, esok kita raya! Suasana Raya Eve di kampung aku memanglah meriah bagai, mercun berdentam-dentum macam malam itu perang dunia. No wonder lah malam raya ada yang dimasukkan ke hospital sebab terkezut jantung. Ada pula yang pi dok tala dekat masjid malam raya. Korang nak dengar tuk imam tu melatah dan jerit "BITCH!!" dekat mikrofon itu ke? Better tak payah -.-

muka Imam tu kalau marah camna hah? (gambar sebagai hiasan, takde kena mengena dengan soalan)

Malam raya itu aku tak bisa tidur awal. Jis raya datang menyelubungi jiwa la katakan haha (+ letupan demi letupan mercun dan meriam kat luar itu. Macam mana aku nak tidur la mankaq??!!!). Untuk makhluk noctural sepertiku, tidur lewat malam-malam adalah satu norma, tetap mahu diteruskan walau dikecam hebat oleh kaum keluarga especially my mum la semestinya. Seperti tahun-tahun lepas, peti masuk telefon bimbit akan ditujah dengan beribu-ribu mesej raya (takde la beribu, itu hiperbola gedik) mengucapkan salam aidilfitri dan mohon maaf zahir, batin, depan, belakang dan tidak kurang juga yang hantar pantun-pantun lawak. Masa inilah banyak unknown number tetiba je dapat, nampak sangatlah ramai secret admirer selama ni. hehhh. Aku malas nak forward-forward mesej pantun raya yang aku dapat kerna bagi aku keaslian itu satu perkara yang cukup berharga, tambahan pula bagi ucapan raya. Biar lahir dari hati dan jiwa yang ternoda ini haha. Biarlah aku sendiri yang perah idea, taip dan hantar sendiri punya. Well, handmade :)

1 Syawal datang lagi. Baru semalam rasanya 1 Ramadhan. How time flies~


à suivre...

Tiada ulasan: