Jumaat, Mei 11, 2012

Interview MARA 3.0

MARA! MARA! MARAKAN DIRI ANDA!

As Salam. Okay abaikan poster di atas. Interview ini tidak berbaur politik. Maka tiada kaitan dengan kelibat Datuk Ambiga ke, warna kuning ke, gotong-royong ke, ke-bersih-an ke. Harap maklum.

Aku mahu berbicara mengenai temu duga MARA aku. Ya, bertemu untuk diduga. Untuk pinjaman boleh ubah Majlis Amanah Rakyat (MARA) ini, aku telah memohon program ijazah luar negara dalam bidang perubatan. Ke mana? Ireland atau UK. Alar, mohon je, nak cuba nasib, kalau dapat tu dapatlah kan? InsyaAllah ☺ (ayat klise).

Alkisahnya, pada tengahari 8 Mei haritu keluarlah semakan nama yang dipilih untuk temuduga. Masa itu jugalah mood aku tetiba bertukar. Serius gelabah dan tak keruan uols! Ingat senang ke nak dapat even to be shortlisted.

Inilah surat tawaran yang didapati setelah 23,579 kali refresh page semakan. K tipu tapi memang banyak kali aku tekan.

Alhamdulillah. Got the Ireland one. Selepas dapat surat tawaran itu baru aku perasan yang aku ada 2 hari saja nak buat research dan prepare bagai O.o. Aku bernasib baik sebab dapat second batch, bermakna aku dapat hari kedua temuduga MARA se-Malaysia, senanglah kalau first batch sudah habis temuduga, bolehlah serang dan terjah mereka untuk selongkar soalan apa yang ditanya hewhew.

Jangkaan aku benar, ada saja mereka-mereka yang first batch mencheritakan pengalaman temuduga di laman sosial Twitter, Facebook dan Friendster. Aku juga buat research sikit mengenai MARA, jurusan perubatan serta sistem pembelajaran di Ireland. Tak cukup dengan itu aku guna khidmat Google dan terus menggugel segala blog post yang berkaitan agar dapat timba ilmu mereka yang sudah pergi temuduga. Nah, hambek mung! Memang banyak pun yang dah update pasal interview MARA. Laju betei korang kan? Kemain :B

Malam temuduga - ehm malam inilah tetiba hati rasa insaf nak keluar talian Twitter dan Facebook lebih awal. Taknak gangguan duniawi katanya. Gitu. Seorang sahabat yang baik juga sanggup emelkan kepadaku tips-tips interview walau tak dipinta (Thanks bro, I'm touched :'3). Semalam aku lelap awal. Kemudian mimpi puaka apatah. Cis, inilah namanya Sindrom-Ketakutan-Tahap-Maksima-Sebelum-Hari-Interview.

Pagi itu aku terjaga sendiri. Pukul 6.20 tepat pula tu. Terima kasih mimpi puaka kerna gerak Subuh! Lepas bersiap semua aku dan makcik aku terus berangkat ke Kolej Poly-Tech MARA Bangi. Kami sampai sejam lebih awal. Untunglaaaa. Termenung sana, termenung sini, kemudian diuar-uarkan supaya beratur untuk daftar dan ambil nombor giliran. Aku dalam Panel 4 dan kebetulan aku dapat nombor D-4. Temuduga aku bermula pukul 9 pagi.


Orang Cina kata nombor 4 maksudnya 'mati'. DAH, KAU DIAM!


Kumpulan aku ada 8 orang. Semua hensem dan cantik ooouhhh *tetiba. Ada 4 orang lelaki dan 4 orang perempuan (Yin dan Yang seimbang kan? Kbai).  Berikut ialah ahli-ahli panel aku: #1 - Seorang Gadis Berhijab Ungu *aku lupa namanya :(*,  #2 - Puteri Arnawati,  #3 - Gadis Berhijab Merah , #4 - err err err, #5 - Khairy Harmaini, #6 - Faziera Yaakub, #7 - Nazrul (kot, tak ingat), #8 - Bro Berkaca Mata. Sebelum kitorang masuk dalam bilik temuduga, kitorang had a brief gossip chat lah. Biasalah nak pecahkan ais. Sempat juga bercerita kebarangkalian soalan yang ditanya. Mereka pun ada yang sudah gugel dan buat selidik pasal soalan temuduga. Kan aku dah cakap jangan kufur nikmat Google? Sangat membantu.

Masuknya kami ke dalam bilik temuduga itu kelihatan 3 orang dewasa. Ya, merekalah yang akan menemu duga kami. Merekalah yang putuskan siapa ke Ireland. Nasib kami di tangan mereka *over. Kami mendengar dengan teliti briefing interview yang diberikan. Kami dapat kes selidik C. Cuba teka kami dapat kes selidik apa? Dapat mengenai situasi yang mana ada dua orang yang telah terlibat dalam kemalangan. #1 - Seorang yang berumur 20 tahun dan merupakan harapan keluarga setelah kematian ayahnya. Sangat gempak dalam belajar #2 - Seorang yang berumur 60 tahun. Businessman berjaya. Banyak menyumbang kepada negara. Sebagai seorang doktor, kamu harus memilih untuk selamatkan salah satu. Beri pendapat anda. Kami 8 orang terus berpecah dengan sendirinya. 4 orang ambil nak pertahan orang muda, 4 yang lain pertahan orang tua. We are given 40 minutes to discuss. Boleh pilih sama ada nak group presentation, debate or mock meeting. Disebabkan mock meeting kurang tensi nak dibandingkan dengan debate, kami hanya berbincang sajalah sesama sendiri. Kami bincang ikut kumpulan 4 orang yang berpecah tadi kemudian bila 15/10 minit sebelum tamat masa diskusi baru kami gabung 8 orang balik untuk persembahkan hujah untuk pertahan side masing-masing dan capai satu kata sepakat. Lepas itu ada sesi Q&A. Babak ini yang paling aku takut. Sebab interviewer akan tanya secara individu. Tapi kumpulan aku hanya 3 orang sahaja yang ditanya soalan. Antara soalannya ialah, "What is the purpose of the discussion?" "What is the most challenging moment in the discussion?" "Do you think you will do better if the discussion is not in English?" (Notis - Aku dengar samar-samar je sebab aku duduk di hujung meja. Ahli panel aku yang kena tanya ini pula seberang jauh meja lain. Kalau salah harap diampun).

Komentar dan tips secara keseluruhan:
  • Temuduga ini serius sangat seronok dah ohsem. Kalau korang enjoy betul-betul dan mingle dengan ahli-ahli panel korang, korang tak sedar pun yang masa 40 minit telah berlalu. Maka, berseronoklah! :D
  • Korang tak perlu jadi genetik dominan dalam semua perkara, yakni jadi ketua or such. Hanya relaks dan berbincang dengan berhemah. Bak kata tips seorang kawan aku, " its not necessary to be a leader. Just be active in the discussion". Lagi molek kalau bantu ahli panel korang yang mungkin senyap sedikit. Bagi dia sokongan! :)
  • Dalam diskusi nanti mungkin korang perlu capai kata sepakat mengenai solusi yang terbaik untuk mengatasi masalah atau situasi itu. All opinions is true. Tapi lebih baik sekiranya satu kumpulan korang come out with satu pendapat yang dipersetujui bersama. Teamwork atau esprit de corps yang sebenarnya interviewers nak tengok :B
  • Aku nak korang ceria saja masa temuduga. Jangan buat muka masam, sembelit, nak buang air, sakit PMS dan sebagainya. Senyum. Kalau boleh, buat humor sikit untuk longgarkan situasi tegang temuduga itu. Biasalah semasa temuduga misti semua nebes, maka apa salahnya kalau kita bergurau senda sedikit? Kumpulan aku tadi memang havoc. Best sungguh kot hewhew :3 (AMARAN - Jikalau nak dibuang nama dengan cepat bolehlah gelak meroyan macam pontianak. Be moderate. Ini bukan pentas temuduga Raja Lawak).
  • Err err sebenarnya tak perlu pun bawa sijil-sijil asal. Untuk kod temuduga akulah. Yang lain aku tak tahu menahu pula. Tadi bawa pun hanya sebagai perhiasan saja, tak dilihat malah dibelek pun.
  • Temuduga ini secara keseluruhan dalam BAHASA INGGERIS. Jangan korang ingat sebab aku tulis post ini dalam bahasa kebangsaan maka temuduga dalam BM. Grammar berterabur? Jangan risaulah. Kita bukan native speaker pun kahkahkah. Lagipun ini bukan Penilaian Lisan Bahasa Inggeris SPM. Just talk with confidence beb!
  • Soalan/kes selidik kumpulan aku adalah SALAH SATU DI ANTARA soalan-soalan yang bakal diberi untuk diskusi kumpulan. Mungkin korang akan dapat soalan lain. Mana nak cari? Haaaaaa, pepandailah gugel :8) 
  • Buat yang ingin tahu, keputusan temuduga akan keluar pada 1 haribulan Jun. InsyaAllah. Kalau nak masuk IPTA yang telah UPU pilih, masuk sahaja dulu.

Aku doakan kita berjaya. Amin. Good luck guys! Terpilih atau tidak itu kita serahkan pada-Nya. Ingat bahawa hanya Tuhan yang menentukan segala. Berdoa dan berusaha yang terbaik. Ambil kesempatan temuduga ini sebagai peluang untuk tunjukkan bahawa kita memang layak dipilih MARA. Bawa bertenang dan nikmati minit-minit temuduga dengan hati yang relaks :)

WE JUST DO OUR BEST AND LET GOD DO THE REST


S: Eh, sikitnya gambar. Mana yang lain?

J: ka0 hengart ak0 pergi sh0pping Pavilion KL kew nak candid bagai??